امروزه با توجه پیشرفتهای روز افزون در حوزه دندانپزشکی، ایمپلنت دندان یکی از راههای جایگزینی دندان از دست رفته است. ایمپلنت دندان، در زمانی که یک دندان مشکوک به کشیدن است و دیگر قابلیت ترمیم شدن را ندارد و بیمار مجبور است آن را بکشد، استفاده میشود. امروزه ایمپلنت یک روش آسان و بدون جراحی برای دندانهای از دست رفته است، بدین صورت میتوان زیبایی لبخند خود را حفظ نمایید. ایمپلنت ها معمولا از جنس تیتانیوم هستند و با استفاده از پیچ به استخوان فک متصل میشوند. وظیفه ایمپلنت حفظ و نگهداری از تاج دندان به جای ریشه دندان است.
از دستدادن یکی از دندان ها، علاوه بر ایجاد ظاهر نامناسب در افراد، مشکلاتی در تکلم و غذاخوردن بهوجود میآورد. یکی از مناسبترین راهها جهت جایگزینی دندان از دسترفته، انجام ایمپلنت است. ایمپلنت دندان با جایگزینی یک قطعه مصنوعی از جنس تیتانیوم در داخل استخوان فک انجام میشود. این قطعه کوچک و محکم، کاملا شبیه یک دندان واقعی عمل میکند و با استفاده از یک روکش همرنگ دندان های شما، شبیه دیگر دندان ها میشود.
لازم به ذکر است، اگر ایمپلنت دندان به صورت معمولی انجام شود، زمانی که پایه ایمپلنت داخل دهان قرار میگیرد، باید حدود ۳ الی ۶ ماه زمان بگذرد تا مرحله وصل اباتمنت انجام شود.
شاید هنوز جهت انجام این کار مطمئن نباشید و آن را ضروری ندانید. اما آیا آخرین باری که به خاطر وضعیت دندان های خود نتوانستهاید که لبخند کاملی بزنید را به یاد میآورید؟ مطمئنا حس خوشایندی نبوده است. در ادامه قصد داریم که به چند مورد از مزایای ایمپلنت اشاره کنیم:
معمولا ایمپلنت دندان به دو شکل صورت میگیرد:
روش معمول ایمپلنت به صورت دو مرحلهای است. در این روش ابتدا کاشت ایمپلنت صورت میگیرد. بعد از عمل کاشت، حدود چهار ماه زمان لازم است که فلز ایمپلنت به استخوان فک، جوش بخورد. پس از این تاج دندان بر آن قرار میگیرد.
اما روش ایمپلنت فوری در مواقع اضطراری انجام میشود.
کاشت فوری دندان از لحاظ تکنیک کار و شرایط آن، با روشهای دیگر متفاوت است. موفقیت این کار به تناسب طول و عرض استخوانها بستگی دارد. هنگامی که بیمار زمان کافی جهت طی روند عادی کاشت دندان را ندارد، از روش فوری استفاده میکند.
در این روش پس از کاشت ایمپلنت، یک تاج دندان موقتی ساخته میشود و نیازی به گذشت چند ماه نیست. پس از گذشت ۴۸ ساعت از کاشت، تاج موقتی روی آن قرار میگیرد. این کار باعث حفظ سریع زیبایی دندان میشود، در نتیجه فرد با اعتماد به نفس کامل در مجالس مورد نظر خود حضور پیدا میکند. جنس پروتز اولیه از مواد سبک و پلاستیکی است. به همین دلیل فشار کمتری به ریشه وارد میشود.
روش کاشت در یک جلسه نیازمند دقت فراوانی است. چرا که ممکن است که تاج دندان موقتی، بد جوش خوردن ایمپلنت را به همراه داشته باشد و ظاهر آن را بد شکل کند. بنابراین پس از طی دوره معین، تاج دائمی روی آن قرار میگیرد.
در کاشت دو مرحلهای یا همان ایمپلنت معمولی، به این دلیل که برای بهبود کامل انتظار میکشیم، به نظر میرسد که درمان بهتری صورت میگیرد. در واقع طی چند ماهی که فرایند جوشخوردن فلز به استخوان فک انجام میشود، یک اتصال محکم و قوی بین ریشه و استخوان اتفاق میافتد.
امروزه تحقیقات علم دندانپزشکی نشان میدهد که مهمترین عامل موفقیت ایمپلنت دندان، ثبات اولیه ریشه ایمپلنت است. این اتفاق در ایمپلنت فوری دندان با رعایت مواردی نظیر عدم برخورد تاج دندان به دندان های دیگر رخ میدهد. در نتیجه روش کاشت دندان دو مرحلهای و فوری به یک اندازه مناسب هستند.
طول عمر ایمپلنت دندان معمولا بین ۱۵ تا ۲۰ سال است. یکی از راههای افزایش طول عمر ایمپلنت، نحوه مراقبت صحیح از آن است. همانطور که از دندان های اصلی خود مراقبت میکنید، از دندان های ایمپلنت نیز باید با رعایت بهداشت دهان و دندان خود به خوبی مراقبت نمایید. بعد از انجام ایمپلنت لازم است هر شش ماه یکبار به پزشک مراجعه نمایید تا از وضعیت سالم بودن دندان های اصلی و ایمپلنت اطمینان حاصل نمایید.
اگر برای انجام ایمپلنت حجم استخوان فک کم باشد، پیوند استخوان انجام میگیرد، درغیر این صورت نیازی به پیوند استخوان نیست. البته ناگفته نماند، پیوند استخوان سبب ایجاد تغییر در تراکم استخوان فک موجود نمیشود. در صورتی که استخوان فک بیمار نازک باشد، باید بعد از پیوند استخوان کمی بگذرد و سپس ایمپلنت انجام شود. زمان بهبود پیوند استخوان وابسته به مواد استفاده شده آن است. اگر پیوند استخوان از بدن خود بیمار گرفته شود، زمان بهبود آن سریعتر خواهد شد و کاشت دندان زودتر انجام میشود. تفاوت زمانی پیوند استخوان در ایمپلنت معمولی و فوری، حدود یک سال است. اما نمیتوان گفت یک قاعده کلی است، زیرا شرایط جسمی بیمار برای موفقیت آمیز بودن ایمپلنت دارای اهمیت بسیار بالایی است.
به عنوان مثال، اگر بیمار ریشه دندان خود را با جراحی لثه خارج کرده باشد، تقریبا ۲ الی ۸ هفته باید از جراحی لثه گذشته باشد، تا ایمپلنت فوری انجام شود. زیرا باید بافتهای نرمی که در حفرههای دندان وجود دارند، به طور کامل بهبود پیدا کنند. اگر ایمپلنت برای دندان های جلویی فک بالا انجام شود، به دلیل آنکه نقش بسیار موثری در زیبایی فرد دارد، به منظور حداقل رساندن انقباضات استخوان فک برخی از دندانپزشکان عمل پیوند را انجام میدهند، اما این عمل ضروری نیست.
اما اگر ایمپلنت برای دندان های عقب فک بالا انجام گیرد، به دلیل آن که تراکم استخوان برای نوک پایه ایمپلنت ضعیف است، از عمل لیفت سینوس استفاده میشود. با توجه به تشخیص پزشک ایمپلنت و عمل پیوند استخوان میتواند به طور همزمان انجام شود. بنابراین هرچه پزشک متخصص با تجربهتر و مهارت بیشتری داشته باشد، کیفیت کار بالاتر و نتیجه مطلوبتر خواهد بود.
هنگامی که جهت انجام ایمپلنت دندان به دندانپزشک مراجعه میکنید، اولین کار انجام معاینه و عکس برداری است. دندانپزشک سعی میکند که بیماریهای لثه و استحکام آن را بررسی کند. در صورت مشاهده وجود باکتری بر لثه، با آنتیبیوتیکها درمان میشود. شرایط مناسب لثه در این کار بسیار مهم است. اگر استحکام لثه شما جهت انجام ایمپلنت کافی نباشد، پزشک به شما توصیه میکند که پیوند استخوان را انجام بدهید. این روش بسیار کم خطر و ساده است. با پیوند استخوان مصنوعی به فک شما، استحکام لازم برای انجام عمل ایجاد میشود. در صورتی که لثه شما برای کاشت دندان ضعیف باشد، از پیوند لثه استفاده میکنند.
یکی از جدیدترین روشهای ایمپلنت دندان، روش سیتیاسکن سهبعدی است. دندانپزشک با استفاده از عکس برداری سهبعدی از دندان و بررسی استحکام لثهها، شرایط انجام کاشت دندان را میسنجد. سپس به وسیله سیتیاسکن، محل دقیق ایمپلنت را مشخص میکند.
این اطلاعات دیجیتال وارد نرمافزار طراحی دندان میشود و در آنجا یک طرح سهبعدی برای دندان طراحی خواهد شد. با این نرمافزار دقت و ظرافت در طراحی دندان بسیار بالا میرود. برای متقاضیان ایمپلنت فوری، این کار یک مزیت بزرگ به شمار می رود. سپس تاج دندان به زیبایی در این نرمافزار تراش دادهمیشود.
از مزیتهای مهم این روش کاهش زمان ساخت و تراش تاج دندان است. به اندازهای که کاشت و نصب تاج دندان در یک روز انجام میشود. جهت جلوگیری از حرکت فلزها در لثه، با اندکی فشار یا استفاده از میلههای نگهدارنده، ایمپلنت ثابت نگه داشته میشود.
قیمت این کار مانند تمامی خدمات دندانپزشکی دیگر، متغیر است و به عوامل زیادی بستگی دارد. برای مثال اگر عکس برداری و طراحی شما توسط دستگاه دیجیتال انجام شود، احتمالا قیمت بالاتری خواهد داشت. همچنین جنس تاج و فلز ایمپلنت در قیمت نهایی آن تاثیر زیادی دارد. همچنین هر دندانپزشکی با توجه به نوع خدماتی که ارائه میدهد، هزینه را مشخص میکند.
آخرین مطالب و مقالات بروز علمی و پزشکی