دلایل زیادی وجود دارند که بخواهید در رابطه با دندان مصنوعی اطلاعات کسب کنید. ممکن ‌است که شما به این روش درمانی و حتی شاید در حال حاضر دندان مصنوعی نیاز داشته باشید و بخواهید اطلاعات مورد نیاز را به‌دست آورید. علی‌رقم اینکه استفاده از این نوع دندان برای بیشتر افراد ناخوشایند و آزاردهنده است، اما به‌ کارگیری از آن سلامت دهان و دندان شما را تضمین می‌کند. 

با وجود اینکه با دندان مصنوعی امکان جویدن و هضم غذا به شکل طبیعی برای فرد فراهم می‌شود، افراد زیادی به دلیل عدم آگاهی به سراغ این روش درمانی نمی‌روند. اینکه چه پروتزهای دندانی جهت استفاده به عنوان دندان مصنوعی وجود دارد، از جمله سوالاتی است که در ذهن افراد به‌وجود می‌آید. در این نوشته سعی می‌شود که به تمامی سوالاتی که ممکن است برای افراد در معرض پوسیدگی دندان و بیماری های دهان و دندان به ‌وجود بیاید، پاسخ روشن و واضحی داده ‌شود.


دندان مصنوعی چیست؟


هنگامی که به هر دلیلی دندان‌های طبیعی از بین می‌روند، دندان های مصنوعی جایگزین آن‌ها خواهند شد. دندان های مصنوعی یا عاریه، دو نوع کامل یا جزئی دارند. در نوع کامل که به نام دست دندان نیز شناخته‌ می‌شود، تمام دندان های بالای لثه یا لثه جایگزین می‌شود. گاهی تنها یک یا چند دندان از بین می‌روند و با کمک پروتزهای تکی قابل جایگزینی هستند.

دندان مصنوعی براساس رنگ و آناتومی دهان افراد ساخته‌ می‌شود که بیشترین سازگاری را با آن داشته ‌باشد.


مواد سازنده دندان مصنوعی


در گذشته دندان های مصنوعی که پروتزها را تشکیل می‌دادند، از پرسلن یا پلاستیک ساخته شده بودند اما پروتزهای مدرن اغلب با رزین سخت ساخته می‌شوند. لازم به ذکر است که مواد سازنده دندان مصنوعی، شکننده‌تر از دندان طبیعی هستند و در صورتی‌ که رها شوند یا از آن‌ها درست مراقبت نشود، به‌سادگی ترک می‌خورد. این مواد هرچند سال یکبار باید تعویض شوند، به این دلیل که خاصیت خود را از دست می‌دهند.

ساختار پشتی دندان های مصنوعی هنوز نیز با استفاده از رزین ساخته می‌شوند. دلیل استفاده از این ماده و پلیمرهای انعطاف‌پذیر جهت این کار، قرارگیری درست بر خط طبیعی لثه است.



نحوه تولید دندادن مصنوعی


پس از اینکه دندان پوسیده از دهان خارج شد، سوکت دندان، آهسته آهسته پر می‌شود. این روند ممکن است که بین ۸ تا ۱۲ هفته طول بکشد. پس از بهبودی کامل، پروتز دندان جایگزین دندان‌های اصلی و طبیعی می‌شود. روند تولید پروتز دندان با قالب‌گیری شروع می‌شود. لابراتوار ساخت دندان مصنوعی از این برداشت‌ها جهت ساخت مدل‌هایی از دهان بیمار استفاده می‌کند.

تکنسین‌ها جهت اطمینان از ظاهر و زیبایی پروتز، آن را از تمامی جهات بررسی می‌کنند و پس از اینکه در دهان بیمار قرارگرفت، نظر او را در خصوص راحتی استفاده از آن جویا می‌شوند. پس از خروج دندان پوسیده، بیمار هر چهار یا پنج هفته یک بار، باید مورد معاینه دندانپزشک قرار بگیرد که زمان مناسب جهت انتقال پروتز برای او مشخص شود.

پیش از کشیدن دندان روال ساخت پروتز موقت نیز آغاز می‌شود که بلافاصله پس از کشیدن تا زمان بهبودی بر لثه قرار بگیرد. پروتزهای موقت نسبت به پروتزهای دائمی مقاومت کمتری دارند و تنها تا زمان بهبودی کامل استخوان فک و لثه از آن استفاده می‌شود.


چرا از دندان‌های مصنوعی استفاده می‌کنند؟


پروتزهای دندانی نه تنها ظاهر لبخندی که دارای چندین دندان از دست رفته‌ است را بهبود می‌بخشد، بلکه با پشتیبانی از ساختارهای اطراف گونه و لب‌ها، ساختار دهان را نیز احیا می‌کنند. در ضمن با کمک پروتزها جویدن غذا آسان می‌شود و رژیم غذایی فرد بهبود پیدا می‌کند. هنگامی ‌که درد شدیدی در ناحیه دندان احساس شود، نیاز است که دندان طبیعی از لثه خارج شود. پس از خروج دندان طبیعی، جای خالی آن در دهان باقی خواهد ماند. این جای خالی با پروتزها یا دندان مصنوعی به‌ سادگی جایگزین می‌شود.


انواع دندان مصنوعی


پروتزهای دندانی یا دندان مصنوعی انواع مختلفی دارند که از هر یک در موقعیت خاصی استفاده می‌شود. در ادامه به ذکر انواع این پروتزها خواهیم پرداخت.


پروتزهای جزئی


پروتزهای دندانی جزئی زمانی توسط دندانپزشک تجویز می‌شوند که دندان‌های طبیعی موجود در اطراف مورد آسیب‌ دیده، به اندازه کافی قوی نیستند که از ساختارهای مانند بریج دندان پشتیبانی کنند. این روش در مواقعی که بیش از یک یا دو دندان از بین رفته ‌باشد نیز استفاده می‌شود.

پروتزهای جزئی به قسمتی از خط لثه نصب می‌شوند و به دندان‌های طبیعی مجاور چسبانده می‌شوند که از محل خارج نشوند. با این حال، این نوع از پروتزها به طورکامل به دندان چسبانده نخواهند شد. به این ترتیب، شخص قادر خواهد بود که جهت نظافت یا در زمان خواب، آن را خارج کند.


پروتزهای کامل


پروتزهای کامل جایگزین تمام دندان‌های موجود در دهان خواهند شد. نوعی از این پروتز کامل که بر لثه قابل تنظیم است، به نام دست دندان شناخته می‌شود. این نوع دندان مصنوعی متحرک است و از داخل دهان خارج می‌شود.