همه‌ افراد می‌خواهند دندان‌هایی مرتب و سفید داشته باشند. ترک‌ها و لکه‌های زرد دندان از مشکلات شایع بسیاری از افراد است و راه حل‌های مختلفی برای رفع این مشکلات وجود دارد. اگر به دنبال راه حل برای زیبا سازی لبخند و مرتب نمودن دندان‌های خود هستید، روکش دندان بهترین راه حل است. روکش یا همان کلاه دندان یکی از راه‌های ترمیم دندان است.

با انجام روکش دندان می‌توانید قسمت زرد و شکسته دندان خود را بپوشانید و دارای دندان‌هایی با ظاهری سالم شوید.

در انجام روکش دندان، انتخاب یک دندانپزشک با تجربه و متخصص و همچنین استفاده از مواد با کیفیت می‌تواند برای باری دیگر تجربه یک دندان طبیعی را برای شما رقم بزند. روکش‌های دندان از رزین کامپوزیت و یا پرسلن با رنگ دندان ساخته می‌شود و به منظور پوشش‌دهی مینای دندان فرسوده، فاصله بین دندان‌ها، ترک‌ها  و …. استفاده می‌شوند.

با روکش دندان می‌توانید از آسیب بیشتر دندان‌های خود جلوگیری نمایید تا نیازی به درمان‌های گسترده‌تری نداشته باشید.

انواع روکش دندان

 

۱- روکش‌های تمام فلزی (all metal): این نوع روکش دندان از جنس فلز است و با توجه به نوع فلز استفاده شده در آلیاژ آن، رنگ روکش می‌تواند زرد و یا سفید باشد. یکی از بهترین روکش‌های دندان است، زیرا سبب ساییده شدن دندان‌های مقابل نخواهد شد. تنها عیب این روکش ظاهر فلزی آن است.

۲- آلیاژهای قیمتی (precious): این نوع روکش دندان، به روکش دندان طلا معروف است، زیرا ۴۰ درصد آلیاژ از فلز طلا و ۶۰ درصد آن از سایر فلزات قیمتی همچون پالادیوم تشکیل شده است.

۳- روکش دندان سرامیکی(ceramic): این نوع روکش دندان به طور کامل از پرسلن یا ورقه‌های چینی ساخته می‌شود. در روکش سرامیکی هیچ‌گونه فلزی استفاده نشده است و به همین دلیل یکی از محبوب‌ترین روکش‌ها در کلینیک‌های دندانپزشکی است. بنابراین برای افرادی که به آلیاژهای فلزی حساسیت دارند، مناسب‌ترین گزینه است. یکی از مهم‌ترین معایب این نوع روکش ساختار شکننده آن است.

۴- روکش زیرکونیا(zirconia): یکی از انواع روکش‌های سرامیکی است که با کمک فریم‌های زیرکونیم تقویت شده‌اند. استحکام این روکش در هر نقطه از دهان بیشتر از آلیاژهای فلزی است و همانند ظاهر آن بر خلاف روکش فلزی همانند دندان طبیعی است. مهم‌ترین عیب این روکش، قیمت بالای آن است.


کاربرد روکش دندان

 

  • مناسب برای دندان‌هایی که در سطح زیاد پوسیدگی دارند و باید پر شوند.
  • مناسب برای دندان‌هایی که تاج آن‌ها شکسته باشد و قادر به تحمل مواد پر کردنی را نداشته باشند.
  • مناسب برای دندان‌هایی که شکل ظاهری و رنگ خود را از دست داده‌اند.
  • مناسب برای دندان‌هایی که ترک خورده‌اند.
  • مناسب برای دندان‌هایی که عصب‌کشی بر روی آن‌ها انجام شده است و مقدار زیادی از عاج و مینای دندان برداشته شده است.
  • مناسب برای افرادی که به طور ژنتیکی دندان‌هایشان با یکدیگر فاصله دارند.


مراحل انجام روکش دندان


ابتدا دندانپزشک عکس گرفته شده از هر دو فک را مورد بررسی قرار می‌دهد سپس قسمت بیرونی دندان باید تا حدودی برداشته شود تا روکش دندان قرار بگیرد. همچنین اگر لازم باشد ساختار اضافی برای دندان انجام شود دندانپزشک قبل از گذاشتن روکش باید این کار را انجام دهد. برخی اوقات تا زمان آماده شدن روکش اصلی ممکن است دندانپزشک برای شما روکش موقت بگذارد. پس از آماده‌سازی روکش، بر روی دندان شما قرار می‌گیرد و ضایعات روکش را از بین می‌برد تا به طور کامل روکش بر روی دندان شما بنشیند.

لازم به ذکر است، زمانی که از روکش دندان استفاده می‌کنید، غذاهای چسبنده و آدامس نخورید، زیرا ممکن است روکش دندان جدا شود.


مزایای و معایب روکش دندان


طبق گفته سازمان سلامت و دندان بریتانیا، برای رفع عیب‌های کوچک دندان، مناسب‌ترین روش استفاده از روکش دندان است. بنابراین با انجام روکش دندان می‌توانید دندان‌هایی زیبا و طبیعی داشته باشید. همچنین روکش در برابر لکه چای و قهوه دارای مقاومت بالایی است و با بافت لثه نیز سازگاری بسیار خوبی دارد. امروزه روکش دندان را یک عمل زیبایی دهان و دندان می‌دانند.

اما معایب این روش، قیمت نسبتا بالای آن است. همچنین اگر ترک و یا پریدگی برای روکش دندان بوجود آید، قابلیت ترمیم شدن را ندارد و باید به طور کامل تعویض شود و یک روکش تازه جایگزین آن شود. دقت داشته باشید، ممکن است با این روش مینای دندان تا حدودی از بین بروند و دندان‌های شما تا حدودی به غذای سرد و گرم واکنش نشان دهند.

فراموش نکنید، ممکن است رنگ روکش‌ها تا حدودی با دیگر دندان های شما مطابق نداشته باشد و پس از چسباندن بر روی دندان دیگر تغییر رنگ آن امکان‌پذیر نیست. بنابراین قبل از نصب شدن بر روی دندان به رنگ آن توجه نمایید.


تمیز کردن و نگهداری روکش‌های دندانی


تمیز کردن و نگهداری روکش دندان کار ساده و راحتی است. در واقع تنها با مسواک و نخ دندان زدن می‌توانید بهداشت دهان و دندان خود را در زمان استفاده از روکش نیز رعایت کنید. برای انتخاب نوع خمیردندان حتما با پزشک خود مشورت نمایید. برخی از روکش‌ها نسبت به مواد فلوراید موجود در خمیردندان‌ها واکنش نشان می‌دهند و رنگ آن‌ها را از حالت طبیعی خارج می‌کند. بهتر است بدانید، عمر روکش‌های دندان در صورت رعایت بهداشت و دهان تقریبا ۷-۱۵ سال است و بعد از آن باید تعویض شوند.


تفاوت بین روکش دندان و لمینیت دندان


اصلی‌ترین تفاوت میان روکش دندان و لمینت دندان ضخامت آن‌ها است. ضخامت و وزن لمینت‌ها نسبت به روکش‌ها کمتر است و به همین دلیل محبوبیت بیشتری میان مردم دارد. لمینت‌ها بیشتر به منظور زیبا سازی دندان همچون تغییر رنگ دندان، شکل و اندازه دندان کاربرد دارند. همچنین اگر از لمینت دندان استفاده کنید به دلیل آن‌که به سطح جلویی دندان می‌چسبند، پس از مدتی می‌توانید آن‌ها را از سطح دندان جدا کنید، اما روکش دندان قابلیت برگشت‌پذیری ندارد.

اگر بین دندان‌هایتان شکاف وجود دارد، برای رفع این شکاف‌ها روکش دندان مناسب‌تر از لمینت دندان است. دقت داشته باشید، هزینه روکش دندان نسبت به لمینت بیشتر است.روکش‌های دندان را می‌توان سفید نمود؟


واضح و بدیهی است که با گذشت زمان و رعایت نکردن درست بهداشت دهان و دندان، رنگ روکش‌ها تغییر می‌کنند. از بین بردن لکه‌ها روکش‌ها و سفید نمودن آن‌ها تقریبا امکان‌پذیر نیست. اما امروزه دندانپزشکان راه و روش‌هایی را پیشنهاد می‌دهند. بنابراین بهتر است در زمان انجام این عمل زیبایی دهان و دندان با پزشک خود مشورت نمایید و سوالات خود را بپرسید و سپس تصمیم به انجام این کار بگیرید.