جرم گیری دندان یکی از خدمات زیبایی در کلینیک‌های دندانپزشکی است که به منظور پاک‌سازی سطح دندان از پلاک‌هایی که به رنگ زرد و سفید هستند، انجام می‌شود. برخی از افراد اصلا به بهداشت دهان و دندان خود توجه نمی‌کنند و پس از صرف وعده‌های غذایی مسواک و نخ دندان استفاده نمی‌کنند و جمع شدن لایه‌هایی از مواد غذایی بر روی سطح دندان که به آن جرم دندان می‌گویند، سبب بوی نا‌خوشایند دهان آن‌ها می‌شود.

لازم به ذکر است، تجمع لایه‌ای از مواد غذایی بر روی دندان با گذشت یکی دو روز با مسواک زدن از بین می‌رود، اما اگر طولانی مدت از مسواک استفاده نکنید، باید حتما با جرم گیری کردن جرم‌های روی سطح دندان را پاکسازی نمایید، زیرا وجود طولانی مدت جرم‌ها بر روی دندان سبب کرم‌زدگی دندان می‌شوند.

جالب است بدانید، علاوه بر افرادی که به طور مرتب از مسواک استفاده نمی‌کنند، افراد سیگاری، مصرف‌کنندگان مواد مخدر و افرادی که در طول روز چای زیادی می‌نوشند، بسیار بیشتر از سایر افراد باید به فکر جرم گیری دندان باشند. همچنین افرادی هم هستند که بزاق دهانشان جرم‌ساز است و باید هر چند ماه یک‌بار برای جلوگیری از پوسیدگی دندان اقدام به جرم گیری دندان نمایند.

برخی از افراد بر این باور هستند که جرم گیری دندان سبب لق شدن دندان‌ها می‌شوند. این باور کاملا اشتباه است، زیرا جرم‌ها پس از مدتی اسیدی ترشح می‌کنند که سبب از بین رفتن بخشی از دندان می‌شود و جرم دندان نمی‌گذارد فرد احساس لق شدن دندانش را متوجه شود، در نهایت پس از جرم گیری فرد لق شدن دندان را احساس می‌کند و تصور می‌کند بر اثر جرم گیری دندانش لق شده است. (باورهای غلط راجع به جرم گیری دندان)

 

نحوه جرم گیری دندان


برای انجام جرم گیری دندان ابتدا باید دندانپزشک متخصص معاینات لازم را انجام دهد. اگر دندان‌های شما نیاز به جرم گیری داشته باشد با استفاده از ابزارهای مخصوص عملیات جرم گیری را شروع می‌کند. این شیوه برای افرادی که جرم کمی بر روی سطح دندان آن‌ها جمع شده مفید و کارا است، به این روش جرم گیری سطحی می‌گویند.

یک نوع روش جرم گیری دیگری وجود دارد که با استفاده از ابزارهای التراسونیک انجام می‌شود که در این روش دندانپزشک با استفاده از یک اسپری آب و دستگاه می‌تواند تمامی جرم‌های جمع شده بر روی تمامی دندان‌ها را تمیز نماید. لازم به ذکر است، انجام جرم گیری دندان هیچ‌گونه دردی نخواهد داشت اما نباید بلافاصله آب سرد و چای نوشید.

 

مراحل انجام جرم گیری دندان


مرحله ۱: کورتاژ لثه و جرم گیری دندان


کورتاژ لثه زمانی انجام می‌شود که پلاک‌ها و جرم‌ها در بافت زیرین لثه، اطراف دندان باقی بمانند که وجود این جرم‌ها در بافت زیرین لثه سبب بروز عفونت لثه می‌شود. به طور معمول کورتاژ لثه در دو الی چهار جلسه انجام می‌شود و در این روش برای کمتر احساس کردن درد از بی‌حسی موضعی استفاده می‌شود.

این مرحله را می‌توان با لیزر نیز انجام داد به طوری که لیزر بافت اپیتلیوم عفونی را حذف می‌کند و بافت همبند سالم موجود در لایه زیرین را حفظ می‌کند. اگر عفونت لثه خیلی زیاد نباشد، جرم گیری دندان را می‌توان در یک جلسه انجام داد، در غیر این صورت هر فک به دو قسمت تقسیم می‌شود و هر جلسه برای یک چهارم دهان کورتاژ لثه و جرم گیری دندان انجام می‌شود.


مرحله ۲: بروساژ دندان


اگر به دنبال راه‌حلی برای از بین بردن جرم‌های دندان هستید، احتمالا از اطرفیان خود کلمه بروساژ را شنیده‌اید. بروساژ، به صیقلی کردن سطح دندان گفته می‌شود. در این مرحله خمیر مخصوصی به سطح دندان زده می‌شود و با استفاده از یک برس چرخشی، شروع به صیقلی نمودن سطح دندان می‌کنند.

بروساژ دندان همیشه پس از جرم گیری دندان، انجام می‌شود و تمامی لکه‌ها و رنگ‌هایی که به طور سطحی بر روی سطح دندان چسبیده‌اند، را تمیز می‌کند.


مرحله ۳: روش Airflow


برای صیقلی نمودن سطوح دندان، روش دیگری نیز وجود دارد که به آن Airflow می‌گویند. در این روش لکه‌های بوجود آماده از مصرف چای و قهوه، سیگار و قلیون و … به طور کامل تمیز می‌شوند و دندان‌ها سفید خواهند شد. در واقع از این روش به منظور پاکسازی و بازکردن فیشرها پیش از شیاربندی دندان استفاده می‌شود.

در روش Airflow از یک اسپری هوا و سدیم کربنات و جت آب برای پاکسازی لکه‌های سطح دندان و صیقلی نمودن استفاده می‌شود و هیچ‌گونه دردی را بیمار حس نمی‌کند. در واقع صیقلی نمودن دندان در این روش بدون تماس مستقیم تنها با فشار و گرما انجام می‌شود.


هرچند مدت یکبار نیاز به جرم گیری دندان است؟


برای انجام جرم گیری دندان زمان خاصی وجود ندارد، جرم گیری دندان  وابسته به میزان رعایت بهداشت دهان و دندان فرد بستگی دارد. برخی از افراد با انجام تنها یکبار جرم گیری کردن، جرم‌های انباشته شده بر روی دندان تمیز می‌شود و پس از آن با رعایت بهداشت و دهان دیگر نیازی به جرم گیری نیست.

بنابراین هرچه بهداشت دهان و دندان خود را بیشتر رعایت نمایید کمتر به جرم گیری دندان نیاز خواهید داشت. اما توصیه می‌شود سالی یک بار دندان های خود را از پلاک‌های جمع شده پاکسازی نمایید.


مزایای جرم گیری دندان


همان‌طور که بیان شد، جرم‌های دندان اگر پاکسازی نشوند، سبب عفونت لثه می‌شوند و در نهایت باعث لق شدن دندان‌ها نیز خواهند شد. با جرم گیری دندان می‌توانید پلاک‌های جمع شده بر روی لثه و سطح دندان را پاکسازی نمایید تا دندان‌هایی سفید و دهانی خوشبو داشته باشید. از جمله مزایای جرم گیری دندان عبارتند از:

  • سفید نمودن سطح دندان
  • جلوگیری از خونریزی لثه‌ها
  • با جرم گیری می‌توانید از پخش شدن عفونت لثه در تمام بدن جلوگیری نمایید.
  • خوشبو شدن دهان


تفاوت بلیچینگ دندان و جرم گیری دندان


بلیچینگ دندان یک روش زیبایی دهان و دندان است که تنها برای سفید نمودن سطح دندان استفاده می‌شود و لکه‌های زرد رنگ که بر اثر قهوه و چایی و یا حتی لکه‌هایی که به صورت ژنتیکی بر روی دندان قرار دارد را پاک می‌کند. اما جرم گیری دندان علاوه بر پاک‌سازی سطح دندان، قسمت‌های زیرین دندان که محلی برای جمع شدن پلاک‌ها در طولانی مدت است، انجام می‌شود.