امروزه با استفاده از پروتزهای دندانی میتوانید با خیالی آسوده لبخند بزنید و نگران فضای خالی بین دندان های خود نباشید. پروتزهای دندان یکی دیگر از خدمات دندانپزشکی است که توانسته است مشکل بی دندانی افراد را در دنیا برطرف نماید.
باید است بدانید، پروتزهای دندانی، عضو مصنوعی هستند که به دندان، بافت دندان یا فک متصل میشوند. درحالت کلی، پروتزهای دندانی به سه دسته اصلی پروتز دندان ثابت و پروتز دندان متحرک و پروتز دندان ایمپلنتی تقسیم بندی میشوند. روکشهای سادهای که برای ترمیم دندان انجام میشود تا دندان مصنوعی کامل، جزء پروتزهای دندانی هستند. در واقع هدف استفاده از پروتزهای دندانی، بازگشت عملکردهای طبیعی دندان همچون خوردن، صحبت کردن و زیبا سازی خط لبخند است.
پروتزهای دندانی که به منظور جایگزینی دندان های از دست رفته استفاده میشود، دارای انواع مختلفی است عبارتنداز:
پروتزهای دندانی ثابت را اکثر مردم با نام روکش دندان میشناسند. این پروتزها بر روی تاج دندان قرار میگیرند و خود به دو دسته مختلف تقسیم بندی میشود که عبارتند از:
برخی از مواقع پزشک تشخیص میدهد که استفاده از پروتزهای دندانی ثابت برای بیمار مناسب نیست، در این حالت میتوان از پروتزهای دندانی متحرک استفاده نمود. این پروتزها همانطور که از نامشان مشخص است، به آسانی میتواند در داخل دهان قرار گیرد و خارج شود. پروتزهای دندانی متحرک دارای سه نوع مختلف هستند که عبارتنداز:
پروتزهای دندانی پارسیل، برای بیمارانی مناسب است که تنها برخی از دندانهایشان را از دست دادهاند نیاز به دندان های جایگزین دارند پروتزهای دندانی متحرک پارسیل بر روی دندانهای طبیعی فرد بیمار متصل میشود و جای خالی دندان های کشیده شده را پر میکند و فرد هر موقع که بخواهد میتواند به راحتی آنها از دهان خود خارج کند. پروتزهای دندانی متحرک علاوه بر پر کردن فضای دندانهای از دست رفته، میتواند از حرکت دندان های طبیعی به سمت فضای خالی نیز جلوگیری نماید که مهمترین وظیفه این پروتزها شناخته شده است.
این نوع پروتزهای دندانی به دستههای مختلفی همچون:
این نوع پروتزهای دندانی که از ترکیب آکریل و آلیاژ فلزی هستند. این پروتزها به دلیل داشتن فلز ظاهری تقریبا ناخوشایندی را دارند. بنابراین با پیشرفت علم در زمینه دندانپرشکی، توانستهاند برای قسمت فلزی پروتز از فلزی که رنگ دندان باشد استفاده نمایند که امروزه به آن پروتز دندانی متحرک پارسیل felexite میگویند.
پروتز کامل دندان، همان دندان هایی هستند که پدربزرگ و مادربزرگهایمان از آن استفاده میکنند. پروتزهای کامل دندان برای افرادی که تمامی دندان های خود را از دست دادهاند، استفاده میشود. پس از کشیدن تمامی دندانهای باقیمانده، برای بهبودی لثهها باید حدود ۸ الی ۱۲ هفته بگذرد، سپس میتوان پروتز کامل را در دهان قرار داد. با توجه به اینکه امروزه با وجود روش درمانی ایمپلنت کمتر از این پروتزها استفاده میشود، اما یکی از مقرون به صرفهترین روشهای درمانی برای داشتن دندان است. پروتزهای دندانی کامل نیز خود به دو دسته تقسیم بندی میشوند: پروتز کامل دندان معمولی و لثه نرم.
پروتز کامل دندان از دو بخش اصلی دندانها و لثه پروتز تشکیل میشود. در واقع قسمت لثه پروتز باید دارای مقاومت بالایی باشد تا بتواند عملکرد بهتری داشته باشد.
پروتز دندانی اوردنچر یکی دیگر از انواع پروتزهای متحرک است که با استفاده از دو پایههای ایمپلنت بر روی دندان گذاشته میشوند. این نوع پروتز نسبت به پروتز کامل دندان بهتر است، اما از پروتز ثابت دندان نیز راحتی کمتری دارد.
زمانی که از پروتزهای دندانی استفاده میکنید، در روزهای اولیه ممکن است کمی ناراحت کننده باشد و احساس کنید یه شی اضافی در دهان خود قرار دادهاید، اما به مرور زمان به آن عادت میکنید. همچنین گاهی اوقات سبب زخم شدن لثه میشود، جایی برای نگرانی نیست، دلیل آن این است که پروتز دندان باید بر روی لثه جای مناسب خود را پیدا کند. به یاد داشته باشید، بهداشت دهان و دندان خود را در زمانی که از پروتزهای دندانی استفاده میکنید، فراموش نکنید.
با استفاده از پروتزهای دندانی علاوه بر جایگزینی دندان های از دست رفته، بافت لثه و استخوان تحلیل رفته را نیز میتوان دوباره بدست آورد و دوباره ظاهر دهان و دندان را زیباتر نمود. اما ایمپلنت تنها میتواند دندان از دست رفته را به فرد بازگرداند. همچنین نگهداری و تمیز نمودن پروتزهای دندانی متحرک بسیار راحتتر است. بنابراین برای افرادی که با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن مشکل دارند، گزینه بسیار مناسبی است. اگر تعداد زیادی از دندان های خود را از دست دادهاید، پروتزهای دندانی مقرون به صرفه تر نسبت به ایمپلنت های دندانی هستند.
آخرین مطالب و مقالات بروز علمی و پزشکی
فرآیند انجام ایمپلنت دندان چگونه است و چقدر عمر میکند؟